Korenica će postati mjesto zaokružene proizvodnje od trupaca do drvenih kuća.To je ono što je nedostajalo gospodarstvu Korenice-zaokružena proizvodnja- od sirovine do gotovog proizvoda. Svaka pohvala Macoli na hrabrosti i viziji. Željko Orešković-Macola je za sebe tražio drvene kuće po Ukrajini i Rusiji, a sada je i sam osmislio način da postane proizvođač drvenih kuća. Svaka čast! Uskoro i VIDEO!

Korenica- Na mail Likaplus portala prije petnaestak dana dobili smo pismo čitatelja koji nas zamoljava da napravimo članak o pokretanju proizvodnje drvenih kuća kod Macole. Pošli smo do hala iza poznatog restorana Macola na magistralnoj cesti D1, ali prije desetak dana još nije bilo “čuda od tehnike” odnosno najskupljeg stroja kojeg je Macola naručio iz Italije. To “čudo od tehnike” koštalo je Macolu blizu pola milijuna eura. “Sada radi oko dvadesetak radnika”, objašnjava nam Josip Boškić, poslovođa u pilani. Radi se o zaokruženoj proizvodnji drvenih kuća od trupaca pa do gotovih kuća ili kako nam kaže poslovođa Josip skoro kao “ključ u ruke”. “Potrebe za radnom snagom će još biti. Sada se radi u jednoj smjeni, a pilana u dvije smjene,jer treba za zimu pripremiti sirovinu koja će se kao npr.”euro blokovi” izvoziti u ItalijuBit će potrebno još  zaposliti ljude za montiranje kuća”- kaže nam poslovođa Josip Boškić.

Ovdje se radi o CNC tehnologiji u drvnoj industriji. Što je to CNC tehnologija? CNC tehnologija je ušla u svijet industrije i zasjela na sva značajna mjesta modernog tehnološkog doba. Danas je bez CNC tehnologije nezamisliva moderna proizvodnja i obrtništvo. Sve je to radi nebrojenih mogućnosti izrade, točnosti izrade, konkurentnosti, manjka škarta, smanjenja troškova proizvodnje. Kratica CNC znači C omputer N umerical C ontrol (kompjuterska numerička kontrola), a odnosi se osobito na računalnu ‘kontrolu’ koja čita instrukcije proizvodnog koda i na taj način pokreće strojni alat. Računalo  se koristi za komunikaciju sa CNC strojem, odnosno ono ga kontrolira i upravlja. Računalo šalje signale stroju. Između računala i CNC stroja nalazi se kontroler odnosno drajver. Drajver prevodi komande u signale za pokretanje stroja.

Željko Orešković-Macola se nada i uvjeren je da uspjeh ne će izostati jer će mu cijena drvene kuće koštati oko 250 eura po m2 u roh bau sistemu, a potpuno završena kuća od trupaca koštat će oko 400 eura m2.

Sve to Macola ne bi mogao pokrenuti da nije Hrvatske banke za obnovu i razvitak koja je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva od koje je dobio povoljan kredit. Cijela investicija penje se do 8 milijuna kuna.
U toku dana objavit ćemo i video snimljen u hali gdje će se proizvoditi drvene kuće u Korenici.

Preuzeto sa: www.likaplus.hr