Lički kralj ugostiteljstva Željko Orešković zvani Macola, koji u svojim objektima u Korenici na odmorištu Zir uz Dalmatinu zapošljava više od 200 ljudi, pokreće novi biznis u drvoprerađivačkoj industriji.

U dvije hale, koje su već odavno sagrađene tik uz restoran Macola u Korenici, tridesetak radnika proizvodit će drvene kuće. Taj posao radit će na suvremenim strojevima koje je Macola platio više od dva milijuna eura te specijalnom stroju zvanom robot za obradu drva koji je ovih dana nabavio u Italiji za pola milijuna eura.

Posebnost Macolinih drvenih kuća bit će ta da će se graditi od kvalitetnog ličkog drveta te će po svojoj kvaliteti i cijeni biti ispred konkurencije na europskom tržištu. Iako će tek za desetak dana, kada bude montiran robot, iz njegova pogona izaći prva drvena lička kuća, već za nju vlada veliki interes u inozemstvu. U ovako priređenim sardinama ćete sigurno uživati. Pogledajte recept za gratinirane sardine!

Susretljivi HBOR

– U ovaj posao ušao sam slučajno. Bavim se turizmom i ugostiteljstvom i stalno razmišljam kako ponudu učiniti što zanimljivijom. Zato sam se odlučio graditi drvene kuće koje bih turistima iznajmljivao, a namjeravam napraviti i najveći drveni hotel na svijetu. Obilazio sam mnoge proizvođače u zemlji i inozemstvu tragajući za drvenim kućama. Nisam bio zadovoljan onim što mi se nudilo pa sam odlučio sam krenuti u proizvodnju drvenih kuća – kaže Željko Orešković Macola.

Dvije hale u kojima će se proizvoditi ličke drvene kuće Macola je kupio znatno prije. Cijelo postrojenje stajalo ga je oko dva milijuna eura, a cijela investicija stajat će oko osam milijuna eura. Ulazeći u ovaj posao, Macola se obratio državnoj investicijskoj banci HBOR koja mu je dala sredstva uza zaista povoljne kamate.

Ne boji se za tržište

– Kod mene od ideje do realizacije projekta ne prolazi puno vremena. Dok je željezo vruće, treba ga kovati – kaže narodna poslovica, a ja je se držim. Treba raditi, najlakše se zezati i stalno kukati – govori Macola koji je postao rekorder po broju zaposlenih u Ličko-senjskoj županiji.

Macoline drvene kuće neće biti preskupe. Četvorni metar Rohbau sistema stajat će oko 250 eura. Potpuno završena kuća od drvenih trupaca ne bi trebala biti skuplja od 400 eura po kvadratu. Macola kaže da se ne plaši za tržište, i vjeruje da će cijenom i kvalitetom nadmašiti konkurenciju, te će uskoro morati proširivati kapacitete.

Nova tvornica za proizvodnju drvenih kuća poslužit će mu i za podizanje najvećeg drvenog hotela koji do ulaska Hrvatske u EU namjerava sagraditi u blizini Plitvica.

Preuzeto sa: www.vecernji.hr