Sedmodnevnu feštu u povodu gradnje prve drvene kuće najavio je Željko Orešković zvani Macola, najpoznatiji lički ugostitelj: tamburaši i poznate face, a glavni za najveću zabavu u kraju ponosni je Macola, koji se nakon 17 godina bavljenja ugostiteljstvom upustio i u milijunski posao proizvodnje drvenih kuća.

U samo pet dana Macolini radnici sagradili su drvenu kuću od 190 četvornih metara, prvu u nizu mnogih koje će sagraditi u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, s jedinstvenim Macolinim potpisom. Početkom kolovoza pola milijuna eura vrijedan stroj – robot CNC – započeo je s radom. Jedini je takve vrste na ovim prostorima, a narudžbe za drvene kuće Macoli stižu svakodnevno.

– Ovaj stroj, koji sam kupio u Italiji, fantastičan je. Sve što si zacrtate – zadate mu i on to napravi. Stroj sam bira alat kojim radi, od pile nadalje. Kuća je gotova u danu, a kad je montirate, možete se useliti. Ovaj stroj jedini je takav na Balkanu – ponosno ističe Željko Orešković pokazujući komad drveta na kojem je stroj napisao njegov nadimak – Macola. Prvu kuću sagradio je tik do svog poznatog restorana na Plitvičkoj cesti, a odredio je da do petka u 17 sati kuća mora biti gotova, s vratima, prozorima i zastorima, potpuno namještena. Za to je angažirao i posebne radnike koji od drveta rade i unutarnje uređenje.

Cijela priča počela je nedavno, kada je Macola, u želji da sagradi nekoliko drvenih kuća na području Korenice, naručio nekoliko modela iz Ukrajine čija ga kvaliteta nije pretjerano oduševila pa se odlučio u ova krizna vremena uložiti novac u novi posao.

– Kupio sam neke kuće u Ukrajini, sad ih montiram, no ne valja to pa sam se odlučio sam ih početi raditi jer želim sagraditi malo ekoselo puno drvenih kućica – zaključuje Macola priču o počecima novog posla u koji je ukupno, od samih početaka, uložio oko 8 milijuna eura. Novom poslu vesele se svi zaposleni, posebno 35 onih koji su posao našli zahvaljujući drvnoprerađivačkoj industriji najpoznatijeg ugostitelja u Lici.

Samo od ličkog drveta

Već je dogovorio i gradnju najveće, 200 kvadrata velike drvene kuće, koja će biti restoran u Grabovcu na rubu NP Plitvička jezera, po narudžbi jednoga privatnika. Macola kaže da mu telefon ne prestaje zvoniti.

– Zovu me iz cijele Hrvatske, jedan bi bungalove na moru, drugi vikendicu… Ljudima je to zanimljivo, a sada im je i pristupačno – kaže Macola, koji planira svoje kuće izvoziti i izvan Hrvatske. Ima ugovor s Hrvatskim šumama pa će kuće graditi isključivo iz ličkoga drveta – smreke, bora i jele, a želi sagraditi i veliki drveni hotel u krugu nacionalnog parka i napraviti od toga svjetsku priču, najveću brvnaru na svijetu, kako kaže.

No, Macolu najviše veseli velikoj fešti kako bi se dostojno proslavilo otvorenje pilane jer bez pravoga tuluma kod Macole ne prolazi ništa. Čak je nedavno organizirao zabavu kada je njegovo najdraže divlje prase, koje živi tik uz hotel, a susjedi su mu srne i dva medvjeda, “postalo tata”.

– Pit ćemo iz drvenih krigli i jesti iz tanjura koje stroj napravi – kaže. Kako kod Macole ništa ne prolazi bez dobrog pića, jela i tamburaša, najavljuje zabavu koja se ne smije propustiti.

Preuzeto sa: www.vecernji.hr